Nyhed

Højesteret har taget stilling til +/- 15 pct reglen ved familieoverdragelser af fast ejendom

Skat
Højesteret har den 26. april 2021 afsagt en kendelse, hvor Skattestyrelsens anmodning om sagkyndig vurdering af ejendommen i forbindelse med værdiansættelse i et dødsbo blev afvist, fordi der ikke var tale om særlige omstændigheder i den konkrete sag. Ejendommens værdi kunne derfor konkret fastsættes til +/- 15 % af den offentlige vurdering i henhold til værdiansættelsescirkulæret.

Det er godt nyt. Særlige omstændigheder skal således være konkrete forhold vedrørende den pågældende ejendom og ikke mere generelle betragtninger. Diskussionen af, hvornår der foreligger særlige omstændigheder, er dog fortsat aktuel.

Højesteret slog i afgørelsen fast, at prisstatistikker vedrørende sammenlignelige udlejningsejendomme i samme geografiske område (hvor der blev solgt til priser væsentligt over den offentlige vurdering) samt beregninger vedrørende afkastprocenten for erhvervsejendommen, ikke i sig selv var særlige omstændigheder. Det fremlagte dokumenterede blot, at de offentlige ejendomsvurderinger er for lave i forhold til den almindelige prisudvikling. Det er det offentlige, der er nærmest til at bære risikoen for, at de offentlige ejendomsvurderinger igennem en længere periode ikke er blevet ajourført.

I den konkrete sag havde ejendommen ikke været handlet til en højere pris forud for ovedragelsen. Den var ikke konkret blevet vurderet af mægler til en højere pris, og der var heller ikke belåning, der indikerede en højere værdi eller andet, der kunne tale for, at der forelå særlige omstændigheder.

Der er pt. en ankesag ved domstolene vedr. SKM2018.551 LSR, hvor ejendommen nogle få måneder forud for familieoverdragelsen havde været handlet til en langt højere pris. Landsskatteretten mente ikke, at erhvervelsen til en højere pris fra tredjemand var en særlig omstændighed i sig selv, og gav borgeren ret i, at denne kunne bruge +/- 15 % reglen. Dette var Skattestyrelsen uenig i og har derfor indbragt afgørelsen for domstolene. Vi ser, at Skattestyrelsen stædigt holder fast i dette synspunkt. Dermed er diskussionen af, hvad der er ”særlige omstændigheder” og derudover, om der er forskel på gave- og arvesituationen desværre ikke afsluttet, men vi følger det selvfølgelig nøje.

Det har tidligere været varslet, at der ville komme et styresignal vedrørende forståelsen af ”særlige omstændigheder”, men styresignalet er ikke blevet offentliggjort endnu. Formentligt vil det afvente domstolenes afgørelse, jf. ovenfor.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål

Har du spørgsmål til den konkrete afgørelse, eller har du spørgsmål relateret til skat i øvrigt, er du velkommen til at kontakte os:

Malene Overgaard
Advokat, director
Telefon: +45 2524 5105
E-mail: mao@lundgrens.dk

Højesteretsafgørelsen kan læses her.