Grundejerforeningen varetager grundejernes interesser. Grundejerforeningen omfatter Byggeforeningshusene ved Nyboder, som udgør husene bygget i Gernersgade, Krusemyntegade og St. Pauls Gade med hjørnehuse ud til Kronprinsessegade.
Sagen, som har været omtalt i medierne, vedrørte spørgsmålet om, hvorvidt grundejeren var berettiget til at afskære forsyningsledningerne til fælles el, kabel-tv og internet til husene på Krusemyntegade som følge af, at disse, efter grundejerens opfattelse, befandt sig på grundejerens matrikel som en såkaldt ”gæst”. Spørgsmålet i sagen var, om det såkaldte gæsteprincip kunne finde anvendelse på fælles forsyningsledninger. I henhold til det ulovhjemlede gæsteprincip skal ledningsejeren, som gæst på arealejerens matrikel, bekoste omlægningen af ledningsførelsen, når arealejeren ønsker at ændre det sted, hvor ledningerne ligger, når ændringerne må anses for sagligt begrundet.
Københavns Byret fandt i første instans, at Grundejerforeningen ikke havde vundet hævd over forsyningsledningernes placering og fandt allerede som følge deraf, at der ikke kunne meddeles midlertidigt forbud- eller påbud.
Grundejerforeningen kærede denne afgørelse til Østre Landsret som derimod fandt, at ledningsføringen udgjorde en fælles forsyning etableret i fællesskabets interesse og efter aftale med den daværende ejer. På baggrund heraf fandt Østre Landsret, at der ikke forelå det gaveelement, der normalt foreligger ved gæsteprincippets anvendelse. Østre Landsret påbød derfor grundejeren at genetablere forsyningsledningerne.
Med Procesbevillingsnævnets tilladelse kærede grundejeren Østre Landsrets afgørelse til Højesteret med henblik på at få afklaret retstilstanden omkring gæsteprincippets anvendelsesområde.
Højesteret fandt, ved kendelse afsagt den 4. maj 2021, enstemmigt, at der var tale om fælles forsyningsledninger anlagt i en fælles interesse for Grundejerforeningens medlemmer. Højesteret fandt, at det forhold at grundejeren selv etablerer en ny egen forsyning ikke ændrer ved forsyningsledningernes retlige status. Højesteret fandt således, at en eventuel omlægning af denne fælles forsyning skal ske på en sådan måde, at de andre ejendomme forsat vil kunne modtage strøm samt tv- og internetsignal, og at grundejeren selv skal bekoste udgifterne forbundet hermed.
Vedrørende gæsteprincippet udtalte Højesteret klart, at gæsteprincippet ikke finder anvendelse på fælles forsyningsledninger.
Kendelsen har principiel betydning for alle fællesforsyninger i andre byggeforeningshuse, rækkehuse og ejerlejligheder.
Lundgrens har bistået Grundejerforeningen gennem alle instanser.