Afskaffelsen af St. Bededag som helligdag - Hvilke forpligtelser medfører dette for arbejdsgivere?
Nyhed

Afskaffelsen af St. Bededag som helligdag - Hvilke forpligtelser medfører dette for arbejdsgivere?

Ansættelsesret
Lovforslaget om afskaffelsen af St. Bededag blev vedtaget d. 28. februar 2023. Loven medfører en række forpligtelser for arbejdsgiverne med virkning fra 1. januar 2024.

Pligt til at betale et særligt løntillæg (St. Bededagstillæg)

Månedslønnede har krav på St. Bededagstillæg

Afskaffelsen af St. Bededag betyder, at medarbejdernes årlige arbejdstid forøges med en arbejdsdag per år. Medarbejdere med fast månedsløn og medarbejdere, som aflønnes for en anden fast periode, skal kompenseres for den ekstra arbejdsdag, ved at arbejdsgiveren skal betale medarbejderne et løntillæg på 0,45 procent af årslønnen, som svarer til værdien af en almindelig arbejdsdag. Arbejdsgivere skal være særligt opmærksomme på, at lønmodtagere, der afholder orlov efter barselslovens regler uden fuld løn, vil have ret til St. Bededagstillægget, som hvis de havde været på arbejde.

Opgørelsen og beregning af St. Bededagstillægget

Medarbejdere optjener løbende løntillægget per måned fra og med 1. januar 2024. Løntillægget skal beregnes af den sædvanlige og fast påregnelige løn, dvs. den aktuelle, normale månedsløn. Lønbegrebet er hentet fra ferieloven og betyder, at alle lønandele, som indgår i den sædvanlige og fast påregnelige løn, skal indgå i St. Bededagstillægget.  

Følgende løndele skal medregnes i opgørelsen:

  • Løn: Lønmodtagers aktuelle og normale vederlag for arbejdsydelsen
  • Faste tillæg: Kvalifikationstillæg, forskudstillæg, vagttillæg og rådighedstillæg m.m. som indgår i den normale faste løn
  • Pension: Arbejdsgiverens bidrag til pensionsordning
  • Personalegoder: Personalegoder der ikke modtages under ferien

Følgende elementer skal ikke medregnes i opgørelsen:

  • Bonus: Udgangspunkt i henhold til ferieloven må være, at bonusudbetalinger ikke udgør som en del af lønmodtagerens sædvanlige løn.
  • Overarbejde: Overarbejde skal som hovedregel ikke medregnes, medmindre overarbejdet er af så regelmæssigt omfang, at det anses for at indgå i den arbejdsydelse, som medarbejderen fast er antaget at udføre.

Udbetaling af St. Bededagstillægget

Loven fastsætter to mulige udbetalingsmodeller:

  • Årsmodellen: Arbejdsgiver kan vælge at udbetale St. Bededagstillægget sammen med medarbejderens ferietillæg, som udbetales to gange årligt sammen med lønnen for maj og august måned.
  • Månedsmodellen: Arbejdsgiveren kan vælge at udbetale St. Bededagstillægget løbende med den faste månedsløn – altså parallelt med at St. Bededagstillægget optjenes.

Arbejdsgiverne skal herudover være opmærksomme på, at hvis den månedslønnede medarbejder fratræder, skal St. Bededagstillægget afregnes forholdsmæssigt til medarbejderen.

Informationspligten

Beskæftigelsesministeriet har d. 16. februar 2023 i et svar til Beskæftigelsesudvalget anført, at arbejdsgiver vil have en oplysningspligt, såfremt lovændringen ” indebærer ændringer i løn og arbejdstid for lønmodtageren.”

Det er vores vurdering, at arbejdsgiver derfor har pligt til at oplyse lønmodtagerne skriftligt om de ændrede løn- og arbejdsvilkår, som følger af loven. Dette kan ske i en skriftlig erklæring eller som et tillæg til ansættelseskontrakten.

Læs mere

Vi har tidligere skrevet om afskaffelsen af St. Bededag: https://lundgrens.dk/da/nyhed/lovforslaget-om-afskaffelse-af-st-bededag-er-nu-vedtaget

Se Beskæftigelsesministeriet svar til Beskæftigelsesudvalget her: https://www.ft.dk/samling/20222/lovforslag/l13/spm/66/svar/1931165/2662760.pdf