I overgangsperioden vil der for så vidt angår de traditionelle, europæiske patenter og de tilhørende supplerende beskyttelsescertifikater både kunne anlægges søgsmål ved UPC og ved de nationale domstole. Dette forudsætter dog, som vi tidligere har skrevet om her, at patentindehaveren ikke har fravalgt ordningen og derved UPC’s kompetence (også benævnt ”opt out”).
Patentindehaveren skal senest en måned inden overgangsperiodens udløb give besked til UPC’s registreringskontor, hvis vedkommende ønsker at være undtaget fra UPC’s kompetence. Muligheden for at ”opte-out” kan også ske, inden UPC bliver operationel i løbet af en såkaldt ”sunrise-periode” på forventeligt tre måneder op til, at UPC træder endeligt i kraft. Grunden til dette er, at det ikke længere vil være muligt for en patentindehaver at ”opte-out”, hvis der forinden er blevet anlagt en sag ved UPC. Hvis man som patenthaver således helt vil undgå UPC’s kompetence, bør ”opt-out” således allerede ske i løbet af den forventede ”sunrise-periode”.
Hvis der er to eller flere indehavere, kræves der samtykke fra alle parter. Et fravalg foretages for samtlige af de lande, hvor det pågældende patent er gældende, og har virkning for hele patentets levetid. Fravalget kan dog frit trækkes tilbage, men kun hvis der ikke i mellemtiden er anlagt søgsmål om den pågældende rettighed ved en national domstol. Hvis man vælger at ”opte in” igen, kan man ikke ”opte out” igen herefter. Bordet fanger.
For licenstagere indebærer reglerne, at hverken simple eller eksklusive licenstagere har mulighed for at udøve indflydelse på fravalg af UPC’s kompetence, medmindre dette er aftalt udtrykkeligt i licensaftalen. Derudover har simple licenstagere kun søgsmålsret ved UPC, hvis dette er aftalt. Eksklusive licenstagere har derimod som udgangspunkt søgsmålsret, medmindre andet er aftalt mellem parterne.
Samlet set medfører den kommende indførsel af UPC en række konsekvenser, man som patenthaver eller licenstager bør forholde sig til. Ved udarbejdelse af aftaler (eksempelvis i form af patentlicens-, forsknings- og udviklingsaftaler) bør parterne forholde sig til fravalgsordningen og UPC’s kompetence. Det er tillige noget, man som køber af en virksomhed med en patentportefølje, bør gøre sig tanker omkring.
Lundgrens anbefaler licenstagere at tage aktivt stilling til deres retsstilling i forbindelse med indgåelse af en patentlicensaftale, men også eksisterende licenshavere bør overveje, om eksisterende licensaftaler skal genforhandles for at sikre licenstagers indflydelse i forhold til UPC. Patenthavere bør desuden i det hele taget forholde sig til, om man ønsker at benytte sig af fravalgsordningen. For at være på den sikre side, bør en sådan beslutning allerede tages inden UPC’s ikrafttræden i løbet af den såkaldte ”sunrise-periode”.
Har du spørgsmål til den nye fælles patentdomstol eller fravalgsordningen, er du velkommen til at kontakte Emilie Lerstrøm, director, eml@lundgrens.dk.