Regeringen har for nylig indgået en aftale, der skal være med til at styrke den internationale rekruttering. Baggrunden for aftalen er bl.a. arbejdsgivernes mangel på arbejdskraft, og aftalen skal dermed gøre det lettere for danske virksomheder at få udenlandske medarbejdere til landet.
Aftalen indebærer følgende:
- Nedsættelse af minimumårslønnen på beløbsordningen: Der oprettes en supplerende beløbsordning, hvorunder den nedre grænse for medarbejdernes årlige indtægt reduceres. Dermed nedsættes beløbsgrænsen fra DKK 448.000 til DKK 375.000, og den krævede minimumsløn ændres således fra DKK 37.333 til DKK 31.250 per måned.
- Ordningen er midlertidig og vil være gældende i en periode på tre år fra 1. december 2022. Tildeles der arbejds- og opholdstilladelse, vil denne kunne have en gyldighed på 5 år.
Tilladelser givet på baggrund af ordningen er bl.a. betinget af, at
- ansættelserne sker på sædvanlige danske løn- og ansættelsesvilkår
- der (stadig) er mangel på arbejdskraft, hvilket betyder, at den sæsonkorrigerede bruttoledighed i gennemsnit gennem de seneste tre måneder ikke må overstige 3,75%
- medarbejderne ikke modtager ydelser fra det offentlige, fx kontanthjælp
- medarbejderne ikke begår kriminalitet, som medfører udvisning af landet
- virksomheden erklærer, at den/de pågældende stilling/stillinger har været slået op på Jobnet og EURES i minimum to uger
- der ikke tildeles flere end 15.000 tilladelser på ordningen.
- Udvidelse af fast track-ordningen: Med aftalen sættes kravet til antallet af fuldtidsansatte medarbejdere ned fra 20 til 10, således at virksomheder, der blot har 10 fuldtidsansatte medarbejdere, kan søge om fast track-certificering.
- Etableringskortordningen udgår: Denne ordning erstattes med automatisk jobsøgningsophold til udlændinge, der afslutter en dansk videregående uddannelse (fx bachelor-, professionsbachelor, kandidat-, eller ph.d.-grad). Jobsøgningsopholdet tildeles automatisk for en periode på tre år efter endt uddannelse i Danmark. Ordningen skal dermed gøre det lettere for udenlandske dimittender at blive i Danmark for at arbejde, når de har færdiggjort deres studier.
- Positivlisten for personer med en videregående uddannelse udvides: Listen skal udvides med flere stillingsbetegnelser, og hver stilling skal som minimum stå på listen i to år for at skabe mere forudsigelighed for arbejdsgivere. Herudover skal fagligt afgrænsede A-kasser samt det regionale arbejdsmarkedsråd have mulighed for at tilføre supplerende stillingsbetegnelser til listen.
- Startup Denmark-ordningen udvides: Ordningen udvides, således at en udenlandsk virksomhedsejer, der gerne vil åbne en filial af en allerede eksisterende virksomhed, kan få opholdstilladelse gennem ordningen. Ligeledes vil det med udvidelsen være muligt for en udlænding, der allerede har stiftet en virksomhed i Danmark, mens vedkommende havde et andet opholdsgrundlag at søge opholdstilladelse til at drive virksomheden gennem denne ordning.
Aftalen er en stemmeaftale, hvorefter partierne forpligter sig til at stemme for den lovgivning der gennemfører aftalen eller dele heraf. Det forventes derfor, at der vil blive udarbejdet et lovforslag, som efterfølgende skal gennem lovgivningsproceduren i Folketinget. Der vil formentlig være tale om hastebehandling.
Vi følger situationen og opdaterer, når der er nyt - så hold øje med opslag på vores LinkedIn-profil.