Nyhed

Din champagne sorbet skal smage af champagne, siger EU-domstolen

Intellectual Property
EU-domstolen har for nylig bestemt, at betegnelsen ”Champagne Sorbet” udgør utilbørlig udnyttelse af oprindelsesbetegnelsen ”Champagne”, hvis sorbetisen ikke som dens væsentlige egenskab har en smag, der er skabt af champagne.

I slutningen af 2012 forhandlede discountkæden Aldi sorbetis, der indeholdt 12 % champagne, under betegnelsen Champagne Sorbet. CIVC, association des producteurs de Champagne (sammenslutningen af champagneproducenter) mente, at dette var en utilbørlig udnyttelse af deres oprindelsesbeskyttede betegnelse. På den baggrund lagde CIVC sag an mod Aldi. Sagen verserer på nuværende tidspunkt ved Forbundsdomstolen i Tyskland.

Den 14. juli 2016 stillede Forbundsdomstolen en række præjudicielle spørgsmål til EU-domstolen.

Den 20. december 2017 afgjorde EU-domstolen, at ”Champagne Sorbet” som sin væsentlige egenskab skal have en smag, der i det væsentlige er skabt af Champagne. Såfremt andre ingredienser i sorbetisen afgør smagen, så vil der være tale om en utilbørlig udnyttelse af ”Champagnes” omdømme, der er en oprindelsesbeskyttet betegnelse, og det kan ligeledes udgøre en falsk eller vildledende angivelse heraf. Det er på den baggrund nu op til den nationale domstol at vurdere, hvorvidt Aldis produkt reelt smager af champagne.

Lundgrens opfordrer derfor alle, der planlægger at lave Champagne Sorbet til Nytårsaften, at hælde rigeligt med (rigtig) Champagne i isen. Endvidere ønsker vi alle et godt nytår!

Du kan læse dommen HER.

Savner du i øvrigt en god opskrift på Champagne Sorbet, kan du med fordel finde inspiration HER.