News

EPO nægter patentering af planter eller dyr frembragt gennem ”overvejende biologiske processer”

Intellectual Property
EPO har i en nylig, principiel og længe ventet afgørelse indskrænket mulighederne for at få udstedt patenter på planter eller dyr frembragt gennem ”overvejende biologiske processer”.

Den europæiske patentkonvention (“EPC”) indeholder et forbud mod patentering af planter eller dyr samt biologiske processer for frembringelsen heraf. En tilsvarende bestemmelse findes i den danske patentlov.  

Det har imidlertid i en årrække været usikkert, om planter eller dyr frembragt gennem sådanne processer (såkaldte krydsninger eller fremavl) kunne patenteres. EPO konkluderede tilbage i 2015, at sådanne dyr og planter kunne patenteres i sig selv; blot ikke de biologiske processer bag en sådan frembringelse.

Denne retstilstand ændrer EPO i en nylig afgørelse G 3/19 (Pepper), hvor EPO’s appelkammer konkluderede, at sådan patentering ikke er mulig. Det er i den forbindelse relevant at bemærke, at der den 1. juli 2017 trådte en administrativ regel til EPC i kraft, som netop skulle rette op på EPO’s afgørelse fra 2015, idet EU-Kommissionen havde meddelt, at 2015-afgørelsen ikke gav udtryk for den ønskede retstilstand.

For at opretholde retssikkerheden i lyset af uoverensstemmelserne mellem EPO’s praksis fra 2015 og den nye administrative regel fra 2017, konkluderede EPO, at denne nye fortolkning af reglerne ikke skal finde anvendelse på patenter eller patentansøgninger udstedt eller indleveret før den 1. juli 2017. Afgørelsen forventes ikke desto mindre at få stor betydning for patentering inden for fødevare- og landbrugssektoren, herunder i forhold til forbedrede teknikker af eksempelvis kvaliteten af plantefrø.

EPO’s pressemeddelelse af den 14. maj 2020 om afgørelsen i G 3/19 (Pepper) kan læses her.

For yderligere spørgsmål til emnet, kan vi kontaktes: 

Rasmus Vang, Director
E-mail: rva@lundgrens.dk
Mobil: +45 2628 9384

Emilie Lerstrøm, Advokat
E-mail: eml@lundgrens.dk
Mobil: +45 2615 8339