Briternes beslutning om udmeldelse af EU vil få betydning for gyldigheden af varemærker og designs, der er registreret i EU, idet EU-registreringer efter Brexit ikke længere vil have gyldighed i Storbritannien. Det har indtil nu være uklart, om EU-registreringer vil kunne videreføres til Storbritannien, eller om det vil blive nødvendigt at søge om national registrering af IP-rettigheder i landet.
Heldigvis er der udsigt til enighed om, at indehavere af allerede registrerede EU-rettigheder, automatisk vil opnå tilsvarende rettigheder i Storbritannien, i hvert fald hvis man skal tro de seneste to udspil fra henholdsvis EU-Kommissionen og den britiske regering.
Den 28. februar 2018 offentliggjorde EU-Kommissionen sit første udkast til en aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU. Under artikel 50 behandles den fortsatte beskyttelse af EU-rettigheder i Storbritannien. EU-Kommissionens holdning er, at indehavere af registrerede EU-varemærker og EU-designs skal blive indehavere af tilsvarende rettigheder i Storbritannien, uden krav om genbehandling. Dette ville være et attraktivt scenarie for EU-rettighedshavere, da disse ville skånes for omkostningerne associeret med genregistrering af deres eksisterende EU-rettigheder i Storbritannien.
I marts 2018 udgav den britiske regering et positionspapir, der giver indsigt i Storbritanniens overvejelser om EU-rettigheders gyldighed i landet efter Brexit. På papirets side 12 behandles beskyttelsen af IP-rettigheder. Om end denne del af papiret mangler mange detaljer, udtrykker den britiske regering, at Storbritanniens tilgang til IP-rettigheder ligger tæt op af holdningen fra Kommissionens positionspapir af 27. september 2017. Ligesom det er gengivet i EU-Kommissionens aftaleudkast, indeholder Kommissionens positionspapir et hovedprincip om, at eksisterende EU-rettigheder skal nyde fortsat gyldighed i Storbritannien efter Brexit.
Der er således grundlæggende enighed mellem EU-Kommissionen og den britiske regering om at nå frem til fortsat beskyttelse af registrerede EU-rettigheder efter den endelige effektuering af Brexit. Detaljerne er langt fra på plads, blandt andet vil videreførsel af EU-designregistreringer medføre, at der skal helt ny designlovgivning til i Storbritannien, men for rettighedshavere det foreløbigt godt nyt.
Hos Lundgrens følger vi nøje udviklingen i forhandlingerne om IP-rettigheder op til og efter Brexit. Skulle du have spørgsmål i forbindelse hermed, er du velkommen til at kontakte Anne Mette Sloth Berner for en drøftelse.