Lov om arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas, test for covid-19 m.v.
Nyhed

Arbejdsgivere har nu adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas

Ansættelsesret
Den 25. november 2021 har folketinget vedtaget loven, der giver arbejdsgivere adgang til at pålægge ansatte at forevise coronapas. Herudover genindføres arbejdsgiveres adgang til at pålægge ansatte at blive testet for covid-19 og blive oplyst om resultatet af testen.

Loven træder i kraft den 26. november 2021. Loven vil gælde i en afgrænset periode. Perioden kan dog forlænges, hvis regeringen og Folketinget beslutter at forlænge perioden, hvor covid-19 anses for en samfundskritisk sygdom. På nuværende tidspunkt gælder kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom indtil den 11. december 2021. Denne periode forventes dog forlænget.

Loven gælder for ansatte omfattet af dansk ret og udstationerede arbejdstagere samt tjenesteydere, der er pålagt anmeldelsespligt i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

I det følgende gennemgås de vigtigste elementer af loven.

Forevisning af coronapas

Med loven får arbejdsgivere adgang til at pålægge medarbejdere at forevise coronapas, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom (på nuværende tidspunkt til og med 11. december 2021).

Den ansatte vil som udgangspunkt have et gyldigt coronapas, hvis vedkommende er vaccineret mod covid-19, inden for de sidste 6 måneder har haft et sygdomsforløb med covid-19 eller for nylig er testet for covid-19 med et negativt testresultat.

Et gyldigt coronapas kan både forevises i papirformat og elektronisk, f.eks. via sundhedsmyndighedernes app ”Coronapas”. Denne synsmæssige kontrol, hvor oplysningerne ikke indsamles, registreres eller indsamles, er ikke omfattet af databeskyttelsesreglerne.

Genindførelse af krav om test

Med den nye lov genindføres arbejdsgivers mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet for covid-19. Krav om test af covid-19 skal som udgangspunkt være sagligt begrundet i hensynet til at begrænse smittespredning af covid-19, herunder arbejdsmiljøhensyn eller i væsentlige driftsmæssige hensyn i virksomheden.

Dette saglighedskrav gælder ikke, hvis den ansatte skal testes for at kunne fremvise et gyldigt coronapas. I disse tilfælde vil det være tilstrækkeligt at henvise til, at covid-19 udgør en samfundskritisk sygdom.

Har arbejdsgiveren pålagt den ansatte at blive testet for covid-19, skal testen så vidt muligt gennemføres i medarbejderens sædvanlige arbejdstid. Er det ikke muligt, skal medarbejderen kompenseres økonomisk for tiden, som medarbejderen har brugt på testen.

Som noget nyt giver loven også arbejdsgiveren mulighed for at pålægge ansatte at anvende selvtest på arbejdspladsen. Det kræver, at testene er CE-godkendte og anvendes i overensstemmelse med anvisningerne for den pågældende test.

Information og begrundelse

Det er vigtigt, at arbejdsgivere forud for pålæg om forevisning af coronapas eller pålæg om covid-19 test har iagttaget lovens regler og information og høring.

Arbejdsgiveren skal skriftligt informere medarbejderen om, at den pågældende vil blive pålagt at forevise coronapas eller test samt begrundelsen herfor. Ved pålæg om coronapas vil det være tilstrækkeligt at anføre, at covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Ovenstående information skal desuden gives til eventuelle tillidsrepræsentanter eller arbejdsmiljørepræsentanter. Arbejdsgiveren skal desuden orientere et evt. samarbejdsudvalg.

Er en medarbejder blevet pålagt at tage en test, uden at ovenstående er blevet overholdt, eller er testen ikke er blevet gennemført i overensstemmelse med de af myndighederne fastsatte retningslinjer, vil medarbejderen kunne blive tilkendt en godtgørelse.

Ansættelsesretlige sanktioner

Er en medarbejder ikke i stand til at forevise coronapas eller tage en test og oplyse arbejdsgiveren om resultatet heraf, vil medarbejderen kunne blive mødt med ansættelsesretlige sanktioner. Ansættelsesretlige sanktioner forudsætter imidlertid, at medarbejderen i forbindelse med pålægget er blevet skriftligt oplyst om, at sanktionerne kan tages i anvendelse, hvis pålægget ikke efterleves.

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at vide mere om den nye lov.