Nyhed

Nyt lovforslag om 26 ugers ekstra orlov til tvillingeforældre

Ansættelsesret
Et nyt lovforslag om 26 ugers ekstra orlov til tvillingeforældre m.m. er blevet fremsat i Folketinget den 17. januar 2024 med ikrafttræden den 1. maj 2024.

Kort baggrund for lovforslaget

Som led i finanslovsaftalen 2023 blev det i marts 2023 aftalt, at tvillingeforældre skal have 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge. Aftalepartierne har med aftalen ønsket at forbedre tvillingeforældres mulighed for at holde mere orlov sammen i børnenes første leveår.

I juni 2023 blev aftalepartierne bag finanslovsaftalen enige om den konkrete udmøntning af, hvordan de 26 ugers orlov til tvillingeforældre skal udmøntes. Lovforslaget, der også indeholder andre elementer i forhold til barselsloven, er fremsat den 17. januar 2024 og vil træde i kraft den 1. maj 2024. Reglerne vil gælde for forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel, født den 1. maj 2024 eller senere.

Idet reglerne nu vil omfatte alle forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel eller adoption, vil det betyde, at de nye regler vil erstatte de gældende regler i barselsloven om 26 ugers ekstra orlov til trillinge- og flerlingefamilier, som trådte i kraft sidste år den 1. januar 2023.

26 ekstra orlov til forældre, der får to eller flere børn

Med forslaget vil forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel, hver få tildelt 13 ugers ekstra fravær med barselsdagpenge. Reglerne vil også gælde for adoptanter. De 13 ugers ekstra orlov vil blive tildelt den enkelte retlige forælder som øremærkede uger, dvs. at orloven ikke vil kunne overdrages til den anden retlige forælder.

De ekstra orlovsuger skal gives til alle forældre og omfatter lønmodtagere, selvstændigt erhvervsdrivende og ledige.

Da formålet med tildeling af de ekstra orlovsuger er, at forældrene kan være på orlov samtidig, når børnene er små, og hvor omsorgen for børnene er særligt krævende, foreslås det i lovforslaget, at den del af de 13 ugers ekstra orlov, der evt. ikke er afholdt, inden børnene fylder 1 år, vil bortfalde. Af samme grund gives der heller ikke mulighed for at udskyde orloven pga. en barselshindring til efter, at børnene fylder 1 år.

Dog lægger lovforslaget op til, at en lønmodtager efter aftale med arbejdsgiveren vil kunne genoptage arbejdet helt eller delvist under fraværet og i den forbindelse aftale, at fraværsretten forlænges med den periode, hvor arbejdet har været genoptaget, eller at fraværet holdes på et senere tidspunkt. Orloven vil dog altid skulle være afholdt, inden børnene fylder 1 år.

De almindelige varslingsfrister i barselsloven, der afhænger af, om afholdelse skal ske inden for de første 10 uger efter barnets fødsel eller efter de 10 uger efter fødselstidspunktet, vil også gælde i forhold til varsling af afholdelse af de ekstra 13 uger til arbejdsgiver.

Sociale forældre får mulighed for at afholde de ekstra 13 ugers orlov

Den retlige forælder vil kunne overdrage de ekstra 13 ugers orlov eller en del af ugerne med barselsdagpenge til en social forælder, på samme måde som en retlig forælder efter gældende regler kan overdrage orlov til en social forælder. En social forælder kan maksimalt få overdraget 13 ugers ekstra orlov, og disse skal være afholdt inden 1 år efter fødslen. De almindelige betingelser for ret til barselsdagpenge skal være opfyldt, når orloven skal afholdes.

Soloforældre, der får tvillinger

Med lovforslaget tildeles de 13 ugers ekstra orlov med ret til barselsdagpenge også til soloforældre, dvs. hvor der kun er én retlig forælder, som får tvillinger.

Udgangspunktet er, at der kun tildeles ret til 13 ugers ekstra orlov, som skal afholdes inden får et år, men en soloforælder får herudover mulighed for at ansøge om ekstra 13 ugers orlov til brug for et konkret angivet nærtstående familiemedlem eller til en social forælder, hvorefter de tildelte uger kan deles mellem nærtstående familiemedlemmer og/eller sociale forældre.

Sammenspillet mellem sorgorlov og de ekstra 26 ugers orlov

Efter gældende regler har begge forældre ret til 26 ugers sorgorlov (6 måneder) med dagpenge, hvis barnet er dødfødt eller dør, inden det fylder 18 år.  Disse regler blev indført 1. januar 2021.

Det betyder, at hvis ét af tvillingebørnene er dødfødt, vil begge forældre have ret til 26 ugers sorgorlov i forbindelse med det ene barns død. Forældrene får i denne situation ikke 13 ugers ekstra orlov, da der ikke er to levendefødte børn ved samme fødsel.

Dør ét af børnene på et tidspunkt efter fødslen beholder de retlige forældre de ekstra 13 ugers orlov uanset, at begge forældre også vil have ret til 26 ugers sorgorlov i forbindelse med det ene barns død.

Nærtstående familiemedlemmers mulighed for at afholde overdraget orlov

Det følger af de gældende regler, at soloforældre kan overdrage deres ret til orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem, dog med undtagelse af de øremærkede 9 uger.

Det fremgår dog ikke af de gældende regler i barselsloven, at et nærtstående familiemedlem, der har fået overdraget orlov, ligesom de retlige forældre, kan vælge at genoptage arbejdet helt eller delvis efter aftale med arbejdsgiver, og derved forlænge fraværsretten med den tid, hvori arbejdet har været genoptaget.

Lovforslaget præciserer derfor nu, at et nærtstående familiemedlem, der har fået overdraget orlov, kan aftale med sin arbejdsgiver at afholde den overdragne orlov på nedsat tid eller genoptage arbejdet på fuld tid og derved evt. forlænge fraværsretten. Fraværet vil fortsat skulle være afholdt inden 1 år efter barnets fødsel eller modtagelse.

Hvis du vil vide mere..

Lundgrens følger lovprocessen nøje og vil løbende orientere om implementeringen af de nye regler. Ifølge Folketinget er 1. behandling af lovforslaget sat på dagsorden torsdag den 1. februar 2024.