Nyhed

Lovforslag om 26 ugers ekstra orlov til tvillingeforældre er nu vedtaget

Ansættelsesret
Folketinget har i dag den 19. marts 2024 vedtaget lovforslaget om ændring af barselsloven.
Loven betyder bl.a., at forældre til tvillinger skal have 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge.

26 ekstra orlov til forældre, der får to eller flere børn

Med de nye lovændringer vil forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel få tildelt ekstra 26 ugers orlov med barselsdagpenge. Reglerne vil gælde for forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel, født den 1. maj 2024 eller senere.

De ekstra 26 ugers orlov fordeles med 13 ugers orlov til hver forældre, som skal være afholdt inden for et år. De 13 ugers ekstra orlov vil blive tildelt den enkelte retlige forælder som øremærkede uger, dvs. at orloven ikke vil kunne overdrages til den anden retlige forælder.

Da formålet med tildeling af de ekstra orlovsuger er, at forældrene kan være på orlov samtidig, når børnene er små, og hvor omsorgen for børnene er særligt krævende, vil den del af de 13 ugers ekstra orlov, der evt. ikke er afholdt, inden børnene fylder 1 år, bortfalde. Af samme grund gives der heller ikke mulighed for at udskyde orloven pga. en barselshindring til efter, at børnene fylder 1 år.

Dog vil en lønmodtager efter aftale med arbejdsgiveren kunne genoptage arbejdet helt eller delvist under fraværet og i den forbindelse aftale, at fraværsretten forlænges med den periode, hvor arbejdet har været genoptaget, eller at fraværet holdes på et senere tidspunkt. Orloven vil dog altid skulle være afholdt, inden børnene fylder 1 år.

De almindelige varslingsfrister i barselsloven, der afhænger af, om afholdelse skal ske inden for de første 10 uger efter barnets fødsel eller efter de 10 uger efter fødselstidspunktet, vil også gælde i forhold til varsling af afholdelse af de ekstra 13 uger til arbejdsgiver. Orloven vil kunne varsles til afholdelse, så orloven enten holdes i en sammenhængende periode eller i opdelte perioder.

Sociale forældre får mulighed for at afholde de ekstra 13 ugers orlov

Den retlige forælder vil kunne overdrage de ekstra 13 ugers orlov eller en del af ugerne med barselsdagpenge til en social forælder, på samme måde som en retlig forælder efter gældende regler kan overdrage orlov til en social forælder. Hensynet med reglerne er, at familier med mere end to forældre skal have mulighed for, at andre end de retlige forældre kan passe børnene sammen.

En social forælder kan maksimalt få overdraget 13 ugers ekstra orlov, det vil sige, at to retlige forældre, som begge er tildelt 13 ugers ekstra orlov hver, vil ikke kunne overføre mere end 13 uger i alt til den samme sociale forælder. De overdragne uger skal være afholdt af den sociale forælder inden 1 år efter fødslen, og de almindelige betingelser for ret til barselsdagpenge skal være opfyldt, når orloven skal afholdes.

Soloforældre, der får tvillinger

Med de nye lovændringer tildeles de 13 ugers ekstra orlov med ret til barselsdagpenge også til soloforældre, dvs. hvor der kun er én retlig forælder, som får tvillinger.

Udgangspunktet er, at der kun tildeles ret til 13 ugers ekstra orlov, som skal afholdes inden får 1 år, men en soloforælder får herudover mulighed for at ansøge om ekstra 13 ugers orlov som tildeles til et konkret angivet nærtstående familiemedlem eller en social forælder. De tildelte uger kan således deles mellem nærtstående familiemedlemmer og/eller sociale forældre. Der er således ikke tale om ubetinget tildeling af ekstra uger til soloforælderen selv, som soloforælderen frit kan disponere over, men en tildeling til en anden person. Det er samtidig en betingelse for tildelingen, at det nærtstående familiemedlem eller den sociale forælder er omfattet af definitionen i barselsloven.

Et nærtstående familiemedlem vil skulle varsle afholdelse af de op til 13 ugers orlov, der tildeles efter ansøgning fra en soloforælder, med en frist på 8 uger før orloven påbegyndes.

Sammenspillet mellem sorgorlov og de ekstra 26 ugers orlov

Efter gældende regler har begge forældre ret til 26 ugers sorgorlov (6 måneder) med dagpenge, hvis barnet er dødfødt eller dør, inden det fylder 18 år.  Disse regler blev indført 1. januar 2021.

Det betyder, at hvis ét af tvillingebørnene er dødfødt, vil begge forældre have ret til 26 ugers sorgorlov i forbindelse med det ene barns død. Forældrene får i denne situation ikke 13 ugers ekstra orlov, da der ikke er to levendefødte børn ved samme fødsel.

Dør ét af børnene på et tidspunkt efter fødslen beholder de retlige forældre de ekstra 13 ugers orlov uanset, at begge forældre også vil have ret til 26 ugers sorgorlov i forbindelse med det ene barns død.

Nærtstående familiemedlemmers mulighed for at afholde overdraget orlov

Det følger af de gældende regler, at soloforældre kan overdrage deres ret til orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem, dog med undtagelse af de øremærkede 9 uger.

Det fremgår dog ikke af de gældende regler i barselsloven, at et nærtstående familiemedlem, der har fået overdraget orlov, ligesom de retlige forældre, kan vælge at genoptage arbejdet helt eller delvis efter aftale med arbejdsgiver, og derved forlænge fraværsretten med den tid, hvori arbejdet har været genoptaget.

De nye lovændringer præciserer derfor nu, at et nærtstående familiemedlem, der har fået overdraget orlov, kan aftale med sin arbejdsgiver at afholde den overdragne orlov på nedsat tid eller genoptage arbejdet på fuld tid og derved evt. forlænge fraværsretten. Fraværet vil fortsat skulle være afholdt inden 1 år efter barnets fødsel eller modtagelse.

Fleksibel mulighed for forlængelse af fraværsretten i forældreorlovsperioden

Med de nye vedtagne regler gøres barselslovens regler om forældres ret til at forlænge orloven generelt mere fleksible, således at der sikres en bedre overensstemmelse mellem forældres ret til fravær og ret til barselsdagpenge.

Det fremgår af de gældende regler, at efter den 10. uge efter fødslen/modtagelse af barnet har hver af forældrene ret til fravær i 32 uger. Hver af forældrene har ret til at forlænge fraværet fra 32 uger til 40 uger, dvs. med 8 uger. Beskæftigede lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende har desuden ret til at forlænge fraværet fra 32 uger til 46 uger, dvs. med 14 uger.

Det er ikke muligt ensidigt at forlænge fraværet med et andet antal uger end 8 uger eller 14 uger.

Med de nye regler får hver forælder mulighed for retmæssigt at forlænge fraværsretten med det antal uger, som forælderen ønsker, dog inden for de eksisterende rammer. En forælder vil således kunne forlænge med op til 8 uger fra 32 til 40 uger, og lønmodtagere og selvstændige vil kunne forlænge med op til 14 uger fra 32 til 46 uger.