Lovforslaget om afskaffelse af St. Bededag er nu vedtaget
Nyhed

Lovforslaget om afskaffelse af St. Bededag er nu vedtaget

Ansættelsesret
Folketinget har i dag vedtaget lovforslaget om konsekvenser ved afskaffelsen af St. Bededag som helligdag.

Loven betyder, at fra og med 1. januar 2024 er St. Bededag som helligdag afskaffet og skal anses som en almindelig ekstra arbejdsdag i ansættelsesretlig henseende.

Løn- og ansættelsesvilkår efter afskaffelsen af St. Bededag

Loven fastslår, at de løn- og ansættelsesvilkår, som gælder på almindelige arbejdsdage for lønmodtagere, også vil gælde for denne dag. Modsætningsvis, vil særlige aftalte løn- og ansættelsesvilkår, som regulerer St. Bededag ikke længere finde anvendelse.

Det betyder konkret, at særlige løn- og ansættelsesvilkår fastsat i kollektive overenskomster, individuelle aftaler indgået mellem lønmodtageren og arbejdsgiveren, personalehåndbøger osv. om fx frihed, løn under fravær, særlig betaling for arbejde udført på helligdage, eller ret til fridag på andet tidspunkt, hvis der arbejdes på en helligdag, ikke længere gælder for så vidt angår den nu afskaffede St. Bededag.

Det vil sige, at en arbejdsgiver fra 1. januar 2024 ikke længere er bundet af bestemmelser om særlige vilkår på helligdage i forhold til arbejde udført på St. Bededag, og tilsvarende kan lønmodtagere ikke længere støtte ret på sådanne bestemmelser vedrørende St. Bededag.

Optjening og tildeling af løntillæg

Loven indfører også, at lønmodtagere, der får fast månedsløn, og som får forøget deres arbejdstid som følge af afskaffelsen af St. Bededag, får et løntillæg for den ekstra arbejdsdag svarende til værdien af en almindelig arbejdsdag opgjort som 0,45 pct. af årslønnen.

Ifølge Finansministeriet svarer procentsatsen på de 0,45 pct. til 1/222 som andel af et gennemsnitligt standardarbejdsår for fuldtidsansatte, når ferie og søgne-helligdage er fratrukket.

Fra 1. januar 2024 optjenes løntillægget løbende pr. måned baseret på den aktuelle månedsløn opgjort som den sædvanlige og fast påregnelige løn (som defineret i ferieloven).

Løntillægget kan afregnes enten som en årsmodel eller som en månedsmodel. Årsmodellen indebærer, at løntillægget udbetales to gange årligt sammen med lønnen for maj måned og august måned, og derved følger udbetalingen af ferietillægget efter ferieloven, som mange virksomheder og lønmodtagere allerede kender. Dog skal arbejdsgivere være opmærksom på, at beregningen af løntillægget ikke er den samme som beregning af ferietillægget.

Månedsmodellen indebærer, at løntillægget udbetales løbende sammen med udbetalingen af månedslønnen.

Arbejdsgivere skal være opmærksomme på, at der gælder særlige regler for medarbejdere på barsel.

Ved lønmodtagerens fratræden afregnes løntillægget forholdsmæssigt.

Timelønnede lønmodtagere

Timelønnede lønmodtagere modtager ved arbejde på St. Bededag den aftalte timeløn for en almindelig arbejdsdag, eventuelt med tillæg for overarbejde m.m. Det betyder konkret, at de timelønnede alene aflønnes for arbejde på St. Bededag som alle andre almindelige arbejdsdage.

Lukkeloven

Fra 1. januar 2024 er St. Bededag i relation til lukkeloven ikke længere en helligdag med den virkning, at den heller ikke skal anses som lukkedag i relation til lukkeloven.