News

Udbygningsaftaler kan medføre momstab

Miljø & Plan
Når virksomheder afholder udgifter på tredjemands ejendom, skal det være begrundet i virksomhedens efterfølgende momspligtige anvendelse af ejendommen, i modsat fald er der ikke fradrag for moms, siger EU-Domstolen den 14. september 2017.

Virksomheder, som overtager f.eks. det offentliges udgifter i forbindelse med udbygningsaftaler, skal fremover budgettere med manglende momsfradrag, medmindre virksomheden konkret foretager en faktisk momspligtig anvendelse af aktivet efterfølgende. Ligeledes kan der ske en begrænsning af virksomhedens fradragsret i det omfang udbygningen af det offentliges ejendom overstiger det behov virksomheden måtte have, f.eks. i form af overkapacitet.

EU-Domstolen betinger dermed et momsfradrag med den efterfølgende anvendelse af virksomheden. Dermed slås det fast, at en økonomisk anvendelse alene ikke er tilstrækkelig til at opnå fradrag.

I Danmark kan det få stor betydning for momspligtige grundejere, der indgår en frivillig udbygningsaftale om afholdelse af omkostninger til infrastruktur med en kommune mod, at kommunen eksempelvis giver adgang til udvidet anvendelse af et givent lokalområde.  

Udgifterne i udbygningsaftalerne vil oftest være væsentlige. En nægtelse af et momsmæssigt fradrag vil derfor kunne påføre virksomheden en betydelig økonomisk byrde, da virksomheden i første omgang ikke vil kunne sende momsregningen til kommunen.

I kølvandet på dommen kan det forventes, at SKAT i fremtiden vil nægte moms på udbygningsomkostninger, hvor der ikke kan påvises en direkte efterfølgende anvendelse af den konkrete udbyggede ejendom.  

Lundgrens har indgående ekspertise inden for skat og moms samt planretlige spørgsmål.

For en yderligere drøftelse af betydningen af EU-Domstolens afgørelse for jeres byggeprojekt, kan advokat og Head of Indirect Tax Mario Fernandez kontaktes.