I henhold til de hidtidige regler inden for forskerskatteordningen kan medarbejdere, der i øvrigt opfylder en række betingelser herfor, benytte sig af beskatning efter forskerskatteordningen og som følge heraf bliver beskattet med 26 %, efter betaling af arbejdsmarkedsbidrag, i en periode på 5 år.
Visse ændringer er nu foretaget i den særlige skatteordning for udenlandske forskere og nøglemedarbejdere på baggrund af regeringens erhvervs- og iværksætterinitiativer.
Forlængelse af forskerskatteordningen
Lovændringen medfører en udvidelse af forskerskatteordningen fra de hidtidige 5 år til 7 år. Der ændres ikke i de betingelser, der gælder, for at være omfattet af forskerskatteordningen i kildeskattelovens §§ 48 E og 48F.
Bruttoskatteprocenten forhøjes
Dog forhøjes bruttoskatteprocenten samtidig fra 26 % til 27 %. Når der henses til arbejdsmarkedsbidraget på 8 % betyder det, at den effektive skatteprocent efter forskerskatteordningen vil stige med 0,92 % fra 31,92 % til 32,84 %.
Ikrafttræden
Ændringerne trådte i kraft den 1. januar 2018 og har virkning for indkomståret 2018.
For medarbejdere, der den 1. januar 2018 endnu ikke har været beskattet efter reglerne om forskerskatteordningen i sammenlagt 5 år, betyder det, at de har mulighed for beskatning efter forskerskatteordningen gennem i alt 7 år i stedet for 5 år. De vil dog fra den 1. januar 2018 blive beskattet med 27 %, uanset om de ønsker at gøre brug af den yderligere 2-års periode.
Personer, der pr. den 1. januar 2018 har været beskattet i henhold til reglerne om forskerskatteordningen i en periode på 5 år, får ikke glæde af forlængelsen med 2 år og overgår således til almindelig dansk beskatning pr. den 1. januar 2018.