Den 1. januar 2019 trådte en ny varemærkelov i kraft i Danmark, hvorefter den danske lov i højere grad harmoniserer med EU-reglerne på området.
Der er mange ændringer i den nye lov, der for det første samler de tidligere love om fællesmærker og varemærker i én lov, som således omhandler varemærker, kollektivmærker samt garanti- eller certificeringsmærker.
Herudover byder loven blandt andet på følgende nyheder:
Ny ansøgningsprocedure
Med loven ændres reglerne for gengivelse af varemærket i en varemærkeansøgning, idet gengivelsen nu ikke længere skal være en grafisk gengivelse. I praksis betyder det, at selve varemærket nu kan gengives i form af mp3- eller mp4-filer, i stedet for tidligere hvor f.eks. lydmærker blev gengivet med noder.
Gebyrstrukturen for nye ansøgninger er ligeledes ændret, således at der ikke længere er samme gebyr for 1-3 klasser. Gebyret for 1 vareklasse er DKK 2.000, for 2. vareklasse DKK 200, og for yderligere klasser DKK 600 pr. klasse.
Det er desuden muligt at få ansøgninger behandlet med fast track, hvilket er gratis, men kun muligt for ansøgninger, der opfylder visse krav til standardisering.
Endvidere er det med den nye lov muligt at modtage begrundet søgerapport udarbejdet af Patent- og Varemærkestyrelsen mod betaling af gebyr på DKK 700.
Endelig afskaffes den såkaldte ”foreløbige registrering”, og varemærker bliver derfor først registreret efter udløbet af indsigelsesperioden.
Registrerede varemærker
Også gebyrstrukturen for fornyelser bliver ændret, således at den følger den nye struktur for ansøgninger. De ændrede gebyrer for fornyelser træder dog først i kraft den 1. juli 2019. Herudover vil den danske fornyelsesdato ikke længere tælles fra registreringsdatoen, men løber nu 10 år fra ansøgningsdatoen.
Uregistrerede varemærker
Loven præciseres endvidere for så vidt angår uregistrerede varemærker. For at opnå en varemærkeret ved ibrugtagning skal der fremover være tale om brug af et omfang, der er af mere end lokalt afgrænset karakter.
Lundgrens rådgiver om registrering af varemærker i Danmark og udlandet, og spørgsmål hertil kan rettes Anne Mette Sloth Berner eller Birgitte Miller Brinck.