Øget fokus på PFAS-forurening i Danmark
News

Øget fokus på PFAS-forurening i Danmark

Proces
Kortlægning af mulige PFAS-forurenede lokaliteter og håndtering af sager om forurening af jord og grundvand er lige nu på dagsordenen hos de danske miljømyndigheder. Det forventes ligeledes, at landets domstole i de kommende år vil skulle yde væsentlige bidrag ved fortolkning og håndhævelse af den relevante miljølovgivning i principielle forureningssager om PFAS.

Perfluoralkylstoffer, i daglig tale PFAS, er en gruppe af industrielt fremstillede og svært nedbrydelige fluorstoffer, der anvendes i flere forskellige brancher og særligt inden for metal- og tekstilindustrien.

Siden årtusindskiftet har PFAS-stoffer tiltrukket sig stadig større opmærksomhed hos de danske miljømyndigheder som følge af stoffernes uønskede miljø- og sundhedsmæssige egenskaber.

Sidste år blev der i det lokale drikkevand i Korsør fundet store mængder af PFAS, som angiveligt hidrører fra den lokale brandskole, hvor der for år tilbage blev anvendt brandskum indeholdende de giftige fluorstoffer.

I april 2022 kunne Miljøstyrelsen oplyse, at der var lokaliseret yderligere syv brandøvelsespladser, hvor der kan være anvendt brandskum med PFAS. Det samlede antal af brandøvelsespladser, hvor der er lokaliseret PFAS, er derfor nu 213.

Som følge af de mange PFAS-fund har Miljøstyrelsen skærpet kvalitetskriterierne for PFAS-forbindelser i drikkevandet, hvilket har øget behovet for kortlægning og undersøgelse af mulige forureningskilder.

For nylig fremlagde Danske Regioner sine undersøgelser af vandløb i Danmark; i 29 ud af 135 undersøgte vandløb blev der fundet PFAS, hvilket gør PFAS til den stofgruppe, som oftest findes i de danske vandløb.

Det bliver interessant at følge, hvordan de danske miljømyndigheder fremover vil sætte ind over for PFAS-forurening. Sikkert er det, at der venter myndighederne en udfordrende opgave i håndteringen af samspillet mellem de komplekse danske regler og EU-baserede regelsæt, der hjemler mulighed for klarlægning af forureningskilder og tiltag over for konstateret forurening.

Også i retssalene rundt omkring i landet synes forureningssager om PFAS at gøre sit indtog. De danske domstole forventes at få en central rolle som fortolker og håndhæver af den relevante miljølovgivning på jordforureningsområdet, hvor særligt spørgsmål om fastlæggelse af forureningstidspunkt, ansvarsplacering, og eventuel erstatning til berørte borgere synes principielle, presserende og på høje tide at få afklaret.