Anvendelse af tvangslicenser reguleres af TRIPS-aftalens §§ 31-31a, forordning nr. 816/2006 af 17. maj 2006 (om tvangslicens til udnyttelse af patenter vedrørende fremstilling af farmaceutiske produkter med henblik på eksport til lande med folkesundhedsproblemer) samt af de nationale love, herunder §§ 45-50 i den danske patentlov. Lovgivningen om tvangslicensordninger for patenter er dermed fragmenteret i EU, eftersom EU-landene forvalter deres egne ordninger for tvangslicenser og dertilhørende betingelser. Dette skaber en retsusikkerhed, der kan blive særligt problematisk i tilfælde af grænseoverskridende kriser (i form af eksempelvis sundhedstrusler), som vi har set det under corona-pandemien.
EU-Kommissionens initiativ har derfor til formål at skabe et mere effektivt system for tvangslicenser i EU, der er mindre fragmenteret og bedre egnet i krisesituationer i EU.
For at lykkes med ovenstående målsætninger overvejer EU-Kommissionen i øjeblikket forskellige løsningsmodeller, herunder eksempelvis oprettelse af en EU-koordineringsmekanisme for tvangslicenser i krisetider, indførelse af en tvangslicens på EU-niveau til brug under en krise samt ikke-lovgivningsmæssige foranstaltninger (i form af f.eks. retningslinjer og henstillinger).
For at finde frem til den bedst egnede og omkostningseffektive løsningsmodel har EU-Kommissionen offentliggjort en opfordring til alle interessenter i den offentlige og private sektor til at indsende dokumentation og feedback, der vil blive taget i betragtning i forbindelse med den videre udvikling af initiativet.
Fristen for at indsende dokumentation og feedback løber til og med den 29. april 2022, og yderligere information kan tilgås her.
På et senere tidspunkt vil der også blive indkaldt til en offentlig høring, hvor EU-Kommissionen vil indsamle synspunkter og holdninger fra interessenter.
Lundgrens følger udviklingen tæt.
Har du spørgsmål til EU-Kommissionens initiativ eller har du patentretlige spørgsmål generelt, er du velkommen til at kontakte vores team af specialister.