Alle produkterne var blevet tilbageholdt af Toldstyrelsen pga. mistanke om varemærkeforfalskning eller piratkopiering. Under sagen blev det ikke bestridt, at der var tale om kopivarer, som alle bar rettighedshavernes varemærker og kendetegn.
Importøren modsatte sig imidlertid destruktion af Kopivarerne under henvisning til, at indførslen var sket med henblik på Importørens egen personlige brug, herunder at Kopivarerne bl.a. var gaver til Importørens familie. Det springende punkt i sagen blev derfor vurderingen af, hvorvidt kopivarerne var til privat brug. Retten udtalte i den forbindelse, at undtagelsen om indførsel af produkter til egen private brug skal fortolkes indskrænkende, og at Importøren bærer bevisbyrden for, at produkterne er købt med henblik på privat brug.
Retten konkluderede samlet set, at Importøren havde krænket rettighedshavernes varemærkerettigheder, hvilket blandt andet blev begrundet med, at de indførte Kopivarer besad identiske varemærker og kendetegn tilhørende Rettighedshaverne, og at der allerede som følge af mængden af varer ikke kunne være tale om privat brug. Importøren blev derfor dømt til i) at betale et skønsmæssigt fastsat vederlag til hver af Rettighedshaverne, ii) at betale alle sagsomkostninger samt iii) at anerkende, at samtlige Kopivarer skal destrueres uden erstatning eller kompensation herfor.
Dommen er et godt eksempel på den effektive og værdifulde værdi en anmodning om toldmyndighedernes indgriben har, når der er mistanke om, at importerede varer krænker IP-rettigheder.
Lundgrens hjælper i forvejen adskillige rettighedshavere med at håndhæve deres IP-rettigheder i et tæt samarbejde med Toldstyrelsen. Hvis du ønsker vores bistand i den forbindelse, eller hvis du har varemærkeretlige spørgsmål generelt, er du velkommen til at kontakte Nina Ringen, partner, nri@lundgrens.dk, eller Frederik Lind Jørgensen, advokatfuldmægtig, frlj@lundgrens.dk.